Hoito-ohjeet

Joulukuusen hoito-ohje, eli miten kuusen saa säilymään hyväkuntoisena joulunajan

KAATOAJANKOHTA

Joulukuusemme kaadetaan aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään ulkotiloissa, kotona esimerkiksi kylmässä autotallissa tai parvekkeella. Joulukuusen voit säilyttää myös pakkausverkossa ulkotiloissa.

KULJETUS

Joulukuusta voi kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin tai pakkausverkkoon. Myyntipaikalla pakkaamme asiakkaalle joulukuusen pakkausverkkoon, jolloin kuusi on helppo kuljettaa kotiin.

SULATUS

Ennen sulatuksen aloittamista sahaa kuusen jalkaan UUSI IMUPINTA, eli vähintään 1cm jalan pituudesta pois. Jos joulukuusi on jäässä, se pitää sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti muutama vuorokausi, tyvi koko ajan vesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen.

Sulatuksen helpottamiseksi vie joulukuusi pesuhuoneeseen pakkausverkossa. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasisto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi. Riisu joulukuusi tässä vaiheessa pakkausverkosta, niin roskat jäävät pesuhuoneeseen.

JALKAAN ASETUS

Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus. Lyhennä joulukuusi oikean mittaiseksi. Tyven pitää mahtua jalkaan ohentamattomana. Tyvestä ei saa poistaa kuorta, koska se vaikeuttaa kuusen veden saantia huomattavasti. Kiristä ruuvit ja pystytä kuusi.

HOITO SISÄTILOISSA

Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Vesi ei saa päästä loppumaan. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Kuusenjalan vesitila on usein niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Muista siis, että joulukuusella on alkuun kova jano, joten pidä huoli että kuusella on juotavaa.

KUUSEN POISVIENTI KÄYTÖN JÄLKEEN

Koristeiden poiston jälkeen leikataan oksasaksilla oksat joko kokonaan tai osittain pois niin, että kuusi sopii ovista eikä neulasia karise muualle kuin oksien leikkauspaikalle. Kuusen voi kuljetuksen ajaksi
laittaa myös esimerkiksi paperisäkkiin, jolloin neulaset eivät varise lattialle. Oksat voi laittaa samaan säkkiin tai ne voi viedä ulos paperiin käärittynä. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa
joulukuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat. Hyvästä hoidosta huolimatta neulasten karisemisessa on luontaista puukohtaista vaihtelua, jota ei voida välttää.

 

Lähde: www.joulupuuseura.fi

Comments are closed.